Bezlepkový chléb z domácí pekárny, který Vám chci představit, je skvělou variantou, jak si upéct výborné domácí pečivo. Příprava je rychlá, nenáročná. Chléb je nadýchaný a dobrý i druhý den, nedrobí se a můžete si ho zamrazit po plátcích. Kdo rádi používáte domácí pekárnu, tento recept si oblíbíte stejně jako my 🙂 Domácí pekárna ušetří Váš čas a energii.
Bezlepkový chléb z domácí pekárny
Bezlepkové pečivo je věčné téma k diskusi. Jak ho upéct, aby bylo vláčné a nedrobivé. Aby vydrželo do dalšího dne, nebo bylo dobré i z mrazáku. Nám se po více jak 2 letech povedlo najít recept a upravit ho tak, aby se na něj naše dcera skutečně těšila (to byl a je náš hlavní úkol). Pokud hledáte výjimečný recept, který není náročný na přípravu, nabízíme tento bezlepkový chléb z domácí pekárny. Na rozdíl od většiny již namíchaných pytlíkových směsí není plný nezdravých „chemických“ přísad. Inspirovali jsme se receptem na pšenično žitný chléb z domácí pekárny (není bezlepkový), který jsme upravili do bezlepkové podoby a vylepšili jej díky chia semínkům – tím získá chléb na vláčnosti („vychytávka“ p. Alexandry Brunnerové). Když je bezlepkový chléb z domácí pekárny čerstvý, není ani poznat, že je bezlepkový.
Recept – bezlepkový chléb z domácí pekárny
(zdroj : upravený recept od mamčiny kolegyně)
Doba přípravy
10 minut
Šikovná domácí pekárna české výroby s prodlouženou 5-ti letou zárukou (Náš tip)
Doporučujeme tuto českou pekárnu a to z mnoha důvodů. Jednoduchá obsluha, skvělý poměr cena/výkon, možnost upečení i bezlepkového chleba. Dlouhodobé zkušenosti recenzentů – dlouhověkost.
Odkaz na nákup české pekárny zde. Tato pekárna patří mezi nejoblíbenější pekárny v České republice vůbec. Uživatelsky příjemná. Menu i manuál v češtině. Peče výborně. Chléb má po upečení rovnoměrný tvar.
Odkaz na nákup pekárny
Pekárnu si můžete koupit zde – doprava je zdarma a získáte prodlouženou 5-ti letou záruku. To zato stojí, nemyslíte?
Ingredience
(dávejte do nádoby v pořadí, jak jsou psané)
150 ml vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky chia semínek spařit horkou vodou (cca 150 ml) a po vychladnutí nechat zakryté v lednici do druhého dne
1 lžíce psyllia namočená ve 200 ml vody (stačí cca 1/2 h před pečením chleba)
400 g mouky Nutrifree pe Pane
1 lžíce sušeného mléka
1 a 1/2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1 pytlík sušeného droždí
Postup
Všechny ingredience dáme do pekárny – nejprve se vždy dají všechny tekuté suroviny a poté sypké. Droždí nakonec. Nádobou lehce zatřeseme, aby se suroviny rovnoměrně rozprostřely v pečící nádobě. Pekárnu zapneme na bezlepkový program. Po upečení necháme chléb trochu zchladnout (cca 15 min.) a vyklopíme na mřížku, kde necháme vystydnout. Uchováváme jej zabalený v utěrce a sáčku.
Fotky z naší kuchyně
Tipy
- Pokud předpokládáte, že chléb nesníte v den upečení nebo následující den, doporučujeme zbytek nakrájet na plátky a zamrazit. Po rozmražení je chléb jako čerstvý.
- Když Vám chléb zbyde a Vy jej nestihnete sníst do 2 dnů, můžete jej opéct na grilu nebo na pánvi jako topinku.
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Upozornění
U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.
Mohlo by vás také zajímat
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb
Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů
Bezlepkové recepty (celiakie)
51.-60. bezlepkový recept
Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️ VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept
41.-50. bezlepkový recept
Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept
Bezlepkový štrúdl | 48. recept
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept
31.-40. bezlepkový recept
Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept
Bezlepková dovolená
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept
21.-30. bezlepkový recept
Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept
11.-20. bezlepkový recept
Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept
1.-10. bezlepkový recept
Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup
Další články z kategorie Bezlepkové pečivo:
Bezlepkové rohlíky s psylliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psylliem | 7. recept
[…] pomoci domácí pekárna – ideálně s bezlepkovým programem. Pokud ještě narazíte na skutečně dobrý recept, máte vyhráno. Domácí pekárna ušetří Váš čas, pokud jej mnoho nemáte. Kdo ho v dnešní […]
Dobrý den, to jsem moc ráda! Tak jste šikovná, že jste to vykoumala :-). Myslím, že Váš postřeh pomůže i jiným, pekárny jsou opravdu různé a je potřeba to „vychytat“ vždy u té konkrétní. Pečení zdar a budu ráda za další postřehy ;-). Hezký den. Tereza
Pardon, ne 1500g, ale 1250 g.
Dobrý den, už jsem na to asi přišla. Pravděpodobně je Vaše pekarna větší než ta moje:) na té naší je možné zvolit množství max.1500 g. Podruhé jsem odebrala část těsta ještě předtím, než stihlo utéct ven. Nádoba byla ale náplněna po okraj, chleb byl hodne vysoky a tím pádem se dost špatně krajel, ale chuťově byl výborný. Takže buď větší pekárnu, nebo uberu třetinu těsta:)
Dobrý den, to je mě mrzí a je to divné. Gel z chia také dávám a bez problémů. Nikdy se mi nestalo, že by chleba vytekl….A nespletla jste se třeba při zapnutí pekárny? Dala bych tomu ještě šanci jednou ;-). Držím pěsti! Tereza
Dobrý den, děkuji za odpověď na můj dotaz. Nakonec jsem program na bezlepkove peceni našla, ale bohužel jsem někde udělala chybu a chleba mi z pekarny úplně vytekl a moc se to nedá jist..můžu se zeptat, ta chia semínka se jen spari? Já je totiž v te tekutine nechala a vytvořilo to gel, který jsem pak do těsta nalila, to možná bylo špatně. Jinak jsem se držela receptu (s odměnou 60 g pohankove mouky místo té směsi.. )
Moc děkuji, Petra
Dobrý den,
Děkuji za dotaz. Chléb je určitě možné péct v troubě. Doporučuji 10 minut se záparou na 230 st a pak dopéct na 200 st dozlatova cca 35-50 minut, záleží na troubě. Můžete zkusit u v pekárně. Bezlepkový program má jiné kynutí, ale jestli ho Vaše pekárna nemá, myslím, že se to i tak povede. Nebo ho nechte hodinu nakynout v míse a pak upečte v troubě a bude to dobré?
Tereza
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho trvá peceni chleba ve Vámi doporučované pekárně a zda je možné péct ho i v troube, případně v pekárně, která nemá program na bezlep.peceni.
Děkuji Vám za odpověď, Petra
Dobrý den, Kristýnko, tak to je skvělé! ;-). Jsem moc ráda, že se povedl a že chutná. Určitě to také někdy zkusím se lněným semínkem místo chia. Mějte se krásně a budeme rádi za další zpětnou vazbu třeba k jinému receptu :-). Tereza
Dobrý den, tak jsem chlebík dělala se záparou z drcených lněných semínek namísto chia. Byl to můj první bezlepkový chléb a jsem nadšená. Nadýchaný, měkkoučký, výborný, přesně po jakém syn toužil. Nedávala jsem do mrazáku, trvalo nám asi 5 dní, než jsme ho snědli a i ten pátý den byl pořád dobrý. Takže díky moc za super recept pro domácí pekárnu.
Dobrý den, Kristýno,
děkujeme za Váš postřeh :-).
Drcené lněné semínko jsem nikdy v tomto receptu nezkoušela, ale co vím, hodně se nechává nabobtnávat a využívá se do pečiva. Určitě bych to zkusila. Budu ráda, když mi pak napíšete, jak se chlebík povedl a jak chutnal 🙂
Hezký den.
Tereza
Dobrý den,
nedala by se chia semínka nahradit drceným lněným semínkem?
Děkuji.
Kristýna