Bezlepkový chléb s psylliem | 7. recept

Bezlepkový chléb s psyliem (chleba) | Bezlepkové recepty

Vlastní foto – Bezlepkový chléb s psylliem od Lenky Jurečkové (Školové) 

Dobrý bezlepkový chléb není tak snadné koupit, natož upéct. A to už vůbec nemluvíme o ceně. Nevím, jakou máte zkušenost, ale u nás není zatím pekařství, kde by se stejně jako například klasická „Šumava“ prodával i bezlepkový chléb. Pěkně čerstvý, voňavý a křupavý. Spíše jsou v nabídce balené trvanlivé chleby s mnoha „nezdravými“ konzervanty. My Vás chceme upozornit na recept, u kterého víte, co jíte. Upečte si s námi domácí bezlepkový chléb s psylliem 😉


Recept – Bezlepkový chléb s psylliem

(zdroj: Lenka Jurečková (Školová))


     Dnes bych se s Vámi ráda podělila o recept na bezlepkový chléb s psylliem, který je od Šumavy téměř k nerozeznání. Je to recept od paní Lenky Jurečkové (Školové), který je doplněn i videem, kde je krásně vidět i celý postup. Nebudu Vám nic nalhávat, nevydrží tak dlouho čerstvý jako běžný chléb s lepkem. Nejlepší je hned po vychladnutí. Ale máme vyzkoušeno, že i třetí den se Vám nerozsype v ruce a  je dobrý. Postup je trochu delší a je potřeba nechat si trochu více času na jeho přípravu. Uvidíte sami, že poprvé se Vám to možná bude zdát složité, ale další pečení už bude mnohem snazší 😉


Ingredience

1-2 lžíce psyllia
400 ml vody na namočení psylia
100-150 ml vody
50 g pohankové mouky (čirokové, teffové)
450 g mouky Schär Mix B
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru do kvásku
12 g soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oleje


Postup


Příprava těsta

     Nejprve si pár hodin nebo den dopředu namočíme psyllium do vody. Občas promícháme. Pokud budeme nechávat do druhého dne, dáme ho do lednice v zakryté nádobě. Uděláme kvásek ze zbylého množství vlažné vody, kvasnic a cukru. Kvasnice dobře rozdrobíme a promícháme, aby se nám udělala „čepice“ (to trvá tak 10 min.). Dáme všechny ingredience do misky a těsto uhněteme nejlépe v robotu. Aby se nelepilo ke stěnám misky. Překryjeme igelitem nebo poklopem do mikrovlnky, ale nesmí se dotýkat těsta. Necháme v teple 4o minut kynout.


Práce s těstem a pečení

     Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál. Je potřeba těsto důkladně „popřekládat“. Od kraje ke středu překládáme, pootočíme o 90° a opět od kraje ke středu. Opakujeme několikrát. Vše je dobře vidět na videu zde (také níže). Poté chléb pěkně zakulatíme, vložíme do vysypané ošatky (nebo ji vyložíme pečícím papírem) a necháme kynout cca 40 minut pod folií či poklopem. V ošatce dostane chléb pěkný tvar a „vzorek“, ale je možné ho nechat kynout i v misce, cedníku atp.

     Mezitím si rozpálíme troubu na 230°C. Na dno trouby dáme plech s cca 2 dcl horké vody. Vykynutý chléb vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem. Postříkáme ho trochu vodou (nejlépe rozprašovačem) a pečeme 10 minut. Potom vyndáme chléb i plech s vodou a vyvětráme páru. Stáhneme teplotu na 200°C, chléb znovu postříkáme vodou a pečeme cca 30-40 minut. Že je dobře upečený poznáme, když při poklepání zespoda bude „zvonit“, bude dutý. Chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nezapařil. Krájíme, až bude opravdu studený.


Odkaz receptu na bezlepkový chléb s psylliem na youtube (video)


Dobré chutnání bez povídání 🙂


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Recept i video publikovány se souhlasem Lenky Školové (Jurečkové).


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 

0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Bezlepkové pečivo:
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept | Rady ze života
Bezlepkové rohlíky s psylliem | 16. recept

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x