Chcete si uvařit vajíčko na měkko a nedaří se Vám to? Jednou je na tvrdo a jednou zase příliš syrové? Hledáte přesný recept (postup) a zjistili jste, stejně jako já, že není žádný k nalezení. Také Vám nejsou sympatické ty všudypřítomné recepty s neurčitou dobou vaření vajíčka typu „Vařte 2-6 minut“? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept, který jsme několik měsíců pilovali a roky zkoušeli. Děkuji tímto mamce, která mi pomohla najít optimální čas vaření.
Vajíčko na měkko
Před mnoha lety, když jsem dostal chuť na vajíčko na měkko, snažil jsem zjistit, jak dlouho by se mělo vajíčko vařit, aby bylo pěkně – akorátně – na měkko. Byl jsem malej kluk a vajíčko na měkko mně hrozně chutnalo a věděl jsem, že jsem schopen si ho uvařit sám. Je to tak 20 let, co jsem tuto otázku řešil. K mému překvapení jsem zjistil, že to nikde není popsáno přesně – v žádné kuchařce a ani nikde na internetu. Objevovalo a objevuje se 3-6 minut. To je ale hodně velký rozsah pro vajíčko na měkko, nemyslíte? I 10 sekund může rozhodnout, jestli vajíčko bude na tvrdo či na měkko.
Víte, co je to křemelina? Více se můžete dozvědět zde.
A jak to tak u mě bývá, chtěl jsem si to mermomocí zjistit sám. Tak jsem to zkoušel a zkoušel a zkoušel – až se mi vajíčko povedlo opakovaně za sebou, a to v různých velikostech, vždy uvařit na měkko – tak, jak jsem si to představoval. A s výsledkem, ke kterému jsem došel, se s Vámi chci podělit. Samozřejmě občas se stane, že bude vajíčko buď moc syrové a nebo příliš suché (na tvrdo), ale jsou to spíše výjimky – procentuálně do 5%. Je nutné uvést, že mám rád, když je žloutek skutečně na měkko a nejeví žádné známky ztvrdnutí. Nevadí mi, pokud je bílek lehce místy měkký – ono to ani jinak nejde. Důležité je, když ta základní krusta bílku je tvrdá. Pokud je blíže ke žloutku bílek lehce kapalnějšího stavu, nepovažuji to za problém – chutná mi to. Pokud Vám to nevyhovuje, doporučuji přidat čas dle Vaší potřeby.
Postup | Jak docílit toho, aby bylo vajíčko na měkko?
1) Dáte vařit vodu, kterou osolíte – nebojte se – přiměřeně (vodu nepřesolíte). Solení údajně z toho důvodu, aby šlo vajíčko lépe naklepnout a oloupat. To ale není 100%-tní pravidlo, někdy to ovlivní strava slepice. Ale může to pomoct.
2) Jakmile voda dosáhne bodu varu – vajíčka položte s pomocí lžíce opatrně na dno hrnce. Při tvrdém nárazu porušíte skořápku a vajíčko Vám vyleze ven. Každý musí sám „vychytat“, jak nastavit ohřev vody, aby byla voda v permanentním varu –musí neustále bublat. My vaříme vajíčka na 2. největším vařiči na intenzitu 8 z 9 na sklokeramice.
3) Mějte připravené odpočítávání s časem 5:35 min* a při ponoření posledního vajíčka do vody stopky spusťte. Pokud budete mít více vajec – snažte se vajíčka ponořit do hrnce co nejrychleji (naráz).
4) Po uplynutí doby je nutné vajíčka v hrnci polít vodou v dřezu – aby trochu zchladly. Poté je můžete rukou bez problémů vyndávat do nádoby k tomu určené.
5) Pokud provedete vše dle mého návodu a dodržíte čas a intenzitu ohřevu, budete mít krásně vajíčko na měkko a bez překvapení. Vajíčka naťuknu několikrát lžící v horní části a odstraňuji skořápku z 1/3 – 1/2 tak, abych drželo pevně buď v nádobě na vajíčka nebo provizorně ve sklenici na panáky.
Nezbývá, než popřát Vám dobrou chuť!
TIP: Naklepněte si domácí vajíčko skoro do půlky, zbavte jej skořápky, na vršku jej posolte, namažte čerstvý chléb voňavoučkým českým máslem a užívejte této skvostné dobroty. Zapíjejte černým čajem s citrónem a cukrem.
* S tímto časem máte nejvyšší šanci na úspěch uvaření vajíčka na měkko i v případě, kdy vajíčka vyndáte přímo z lednice.
Upgrade 31.07.2016 | Vývoj receptu | Děkujeme za Vaše připomínky a doporučení
Po několika testech vaření vajíček na měkko jsme upravili dobu vaření na čas 5:35 min. Výsledky na kratší čas 4:20 min vykazovaly častější výskyt nedostatečně dovařených vajíček – obzvláště při vaření čerstvě vyndaných vajíček z lednice. 5:35 min se ukázalo jako nejvhodnější čas s vyšší pravděpodobností úspěchu.
Reálná podoba výsledků vaření po 5:35 min (fotky z terénu z blízka)
Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz, zdravezvykacky.cz, healthychewinggum.com. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!
Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz, zdravezvykacky.cz, healthychewinggum.com. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.