
Dnes bych se s Vámi ráda podělila o recept na domácí žitný chléb. Poté, co dceři diagnostikovali celiakii, začali jsme se více zajímat o zdravou stravu i my s manželem. Pročítali jsme různé články, rady, diskuse, sbírali nové zkušenosti, spojili jsme se se s šikovnými lidmi, s odborníky, atd. Z více zdrojů víme, že pšeničné chleby nejsou moc dobré pro naše střeva, protože pšenice je často při pěstování „urychlovaná“ a nekvalitní (výhoda pro výrobce, nevýhoda pro nás zákazníky). Chtěli jsme zkusit upéct si žitný chléb v domácí pekárně. Vyzkoušeli jsme mnoho kupovaných směsí, ale nebylo to ono. Jejich složení nás také často odradilo. Chleba z krabice (z pytlíku) nás neoslovil. Pojďte si s námi udělat chleba v domácí pekárně od A do Z. Znáte z jakých ingrediencí je složen, použijete suroviny, které chcete, žádná éčka a konzervanty.
Domácí pekárna | Jak jsme začali péct domácí žitný chléb
Používáme žitnou mouku, abychom naše střeva zatěžovali co nejméně. Obsahuje totiž jen velmi malé množství lepku – a to my chceme. Proč jsme zvolili právě domácí pekárnu? Na to je jednoduchá odpověď. Většina z nás má jen málo času na to, abychom hnětali těsto ručně a čekali na vykynutí. Pekárna je praktickým spotřebičem, který nám ušetří mnoho času. A když koupíte šikovnou pekárnu (viz níže) a budete mít dobrý recept, máte vyhráno.
Jednou nám mamka přinesla žitný chléb z domácí pekárny a od té doby jsme jiný nechtěli. Recept na domácí žitný chléb jsme si trochu upravili. Dostali jsme ho od jedné mamčiny kolegyně. Máte-li rádi křupavý, voňavý a hlavně čerstvý chleba, pak ho určitě vyzkoušejte 😉 Běžte zdraví naproti.
Šikovná domácí pekárna české výroby s prodlouženou 5-ti letou zárukou (Náš tip)
Doporučujeme tuto českou pekárnu a to z mnoha důvodů. Jednoduchá obsluha, skvělý poměr cena/výkon, možnost upečení i bezlepkového chleba. Dlouhodobé zkušenosti recenzentů – dlouhověkost.
Odkaz na hodnocení české domácí pekárny Eta Delicca II zde. Tato pekárna patří mezi nejoblíbenější pekárny v České republice vůbec. Uživatelsky příjemná. Menu i manuál v češtině. Peče výborně. Chléb má po upečení rovnoměrný tvar.
Odkaz na nákup pekárny
Pekárnu si můžete koupit zde – doprava je zdarma a získáte prodlouženou 5-ti letou záruku. To zato stojí, nemyslíte?

Recept – Domácí žitný chléb
(zdroj – upravený recept od mamčiny kolegyně)
Doba přípravy | Doba pečícího programu (pekárna)
15 min | 3 hodiny
Ingredience*
350 ml vody
1 lžička medu
1 lžíce psylia (krásně chléb zvláční, ale nemusí být)
400 g žitné mouky
1,5 lžičky soli
7 g suchých kvasnic (většinou jeden celý pytlík)
semínka podle chuti (dávám chia semínka, lněné semínko, slunečnicové semínko, kustovnici)
* Původní recept je z většího množství surovin – 600 ml vody, 1 lžička medu, bez psylia, 600 g žitné mouky, 2 lžičky soli, 7 g suchých kvasnic, semínka podle chuti. S manželem máme vyzkoušené, že bychom tak velký chleba nesnědli. Chléb vydrží max. 3 dny dobrý. Proto jsem si upravila množství surovin. Množství medu a kvasnic jsem nechala stejné (větší množství kvasnic udělá chléb více nadýchaný). A přidala jsem psylium, které chlebu dodá vláčnost a déle vydrží čerstvý. Tento tip mi dala paní Lenka Jurečková (Školová) pro bezlepkové pečení.
Postup
Psylium namočte do 200 ml vody, nechte asi 15 minut stát. Do pečící nádoby z pekárny nalijte zbylých 200 ml vody, přidejte postupně psylium, med, mouku, sůl, kvasnice, semínka. Nádobu vložte do pekárny, nastavte program na celozrnný chléb (mělo by být u všech pekáren podobné), váhu na 750 g a zvolte střední či tmavou intenzitu upečení. Za cirka tři hodiny je chléb upečený.
Větší množství kvasnic udělá chléb více nadýchaný.
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Mohlo by Vás také zajímat
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept | Rady ze života
Upozornění:
Některé pekárny nemusí menší množství umíchat a nebo jim to může činit problémy, což se projeví špatně promíchanou směsí. Obecně je pro pekárny lepší dělat větší dávku směsi. To musí každý sám vyzkoušet, co jeho pekárna ještě zvládne a co ne. Máme obyčejnou pekárnu koupenou v supermarketu (jedna z levnějších).
Další články z kategorie Jídlo (s lepkem):
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Jak obalovat řízky? | Snadno a rychle bez nepořádku | Pomocník do kuchyně
Okurkový salát s cibulí | Univerzální nálev | Už nebude pálit žáha! | Jídlo
Kupované nebo vypěstované? | Ovoce a zelenina | Poznej rozdíl!?
Dobrý den, Karle. Děkujeme za Váš dotaz. Celožitný chléb je více hutný, ale někomu to nevadí. Pokud ho chcete nadýchanější, nahraďte 100g žitné mouky pšeničnou moukou(špaldovou například) a chléb bude také moc dobrý. Budeme rádi, když napíšete, jak se povedl, nebo pošlete fotku :-). Tereza
A to jen čistě ze žitné ?? Všichni tvrdí, že se to nedá jíst proto přidávají pšeničnou. Alespoň 30%. Prosím poraďte. Právě jsem si koupil též pekárnu. Děkuji.