
Jsou dny, kdy mám chuť něco upéct, ale nechce se mi trávit dlouhý čas přípravou nějaké buchty. Chci něco extra rychlého, co se smíchá v jedné nádobě a je to raz dva hotové. Naštěstí se občas nějaký jednoduchý moučník, buchta najde. Jedním z takových je bezlepkový banánový chlebíček. Zároveň do těsta můžete zpracovat zbylé banány, které jsou zhnědlé a nikdo už je nechce jíst. Přezrálé banány jsou hodně sladké, a proto do těsta na bezlepkový banánový chlebíček přidáte jen trochu cukru. Je rychlý, jednoduchý a skvěle se hodí jako zdravá svačina například pro děti do školy.
Bezlepkový banánový chlebíček
Pokud budete chtít najít opravdu přírodní zdroj energie, na první místě bude banán. Banány obsahují přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu. V kombinaci s vlákninou poskytují okamžitý příjem energie. Banány obsahují velké množství draslíku, který je nutný pro zdraví kardiovaskulárního systému. Proto se snažíme občas banány jíst – dávám je dětem do školy na svačinu, nebo je bereme s sebou na výlet. Banány, které neujíme a jsou už přezrálé, zpracuji do těsta na bezlepkový banánový chlebíček. Jeho výhoda je v tom, že vám opravdu stačí jen miska, vidlička a forma na pečení.
Recept – bezlepkový banánový chlebíček
(zdroj: inspirace na internetu ve více receptech)
Ingredience
200 g mouky Schär B
50 g rozpuštěného másla
2 lžíce cukru
1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky perníkového koření, 1/2 lžičky jedlé sody a 1/2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
3 přezrálé banány (hnědé)
80 g mléka
50 g nasekaných ořechů či mandlí
50 g 70%-ní čokolády
Postup
V míse rozmačkejte banány vidličkou, jak nejvíce to půjde. Přezrálé banány jsou hodně měkké, takže to jde snadno. Poté přidejte vejce, cukr a rozpuštěné máslo. Vše opět vidličkou dobře smíchejte. Přidejte mléko, smíchejte. Poté přidejte koření, mouku, jedlou sodu, čokoládu a mandle či ořechy (Jak louskat vlašské ořechy?). Vše vidličkou dobře propojte a promíchejte. Těsto nalijte do formy na biskupský chlebíček, kterou si vyložte kouskem pečícího papíru. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°Casi 45 minut . Vyzkoušejte špejlí, zda je chlebíček upečený. Vyklopte ho na mřížku a nechte vychladnout.
Pokud byste chtěli upéct banánovou svačinu pro děti do školy, můžete těsto nalít do formiček na muffiny a upéct ;-). Muffiny pečte asi 30 minut.
Fotogalerie z naší kuchyně
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Další články z kategorie Bezlepkové buchty:
Bezlepková ananasová buchta "Orgasmus" | 70. recept
Makovec bez mouky | Přirozeně bezlepkový | 56. recept | Rady ze života
Bezlepkové řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept | RzŽ
Buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept | RzŽ
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept | RzŽ