Léto už nám klepe na dveře. Jestli nás navštíví i tento rok tropické teplo, měli bychom si to nějak zpříjemnit. Máme pro Vás tip. Jestli jste ještě nedělali šťávu z černého bezu, mohli byste to vyzkoušet. Bezinková šťáva dokáže příjemně osvěžit. Zvládne ji skutečně každý a navíc je časově nenáročná. Toto je jednoduchý recept, ingredience napočítáte na jedné ruce. Dokonce nemusíte ani použít konzervační přípravek, kyselina citrónová je sama o sobě dostatečným přírodním konzervantem.
Bezinková šťáva | Bezová šťáva (sirup)
Je to jedna z mála šťáv, která Vás neomrzí. Můžete ji pít celoročně, protože má jemnou až neutrální chuť. Jednou z jejich předností je jednoduchost složení a přípravy. Stačí Vám 6 litrů převařené vody (vychladlé), natrhat rozkvetlé květy bezu černého (60 ks), koupit cukr (6 kg) a kyselinu citrónovou. Konzervační přípravek není nutné přidávat (jak se často uvádí), máme vyzkoušené, že kyselina citrónová je dostatečným přírodním konzervantem.
Ingredience
60 ks rozkvetlého černého bezu (nejlépe mimo silnici z přírody)
6 kg cukru krystalu nebo třtinový (kdo chce zdravějším býti 😉 )
6 litrů převařené vychladlé vody
12 dkg kyseliny citrónové
Postup
Natrháte květy. Doporučuji neuzavírat pytel nebo sáček, do kterého květy trháte – aby se nezapařily. Dejte do nádoby (kýblu), zalijte převařenou vychladlou vodou a nechte 24 hodin odstát. Vyždímejte květy a ponechte si extrakt vody zbavený listů. Extrakt přefiltrujte přes plínku (klasická bílá), tím se zbavíte nečistot. Smíchejte s cukrem a kyselinou citrónovou. Přiveďte k varu. Nechte vychladnout. A máte hotovo, teď už zbývá jen rozlít do řádně vymytých sklenic (vařicí vodou, včetně víček).
Naše video na youtube | Pro Vaši inspiraci
Přejeme všem dobrou žízeň!
Mohlo by Vás také zajímat
Bezinková limonáda (bezová limonáda) >
*Úvodní fotografii uveřejňujeme se souhlasem Moniky, blogerky a fotografky publikující na „U nás na kopečku„. Má krásné fotografie, tak jsme toho s radostí využili.
Další články z kategorie Jídlo (s lepkem):
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Jak obalovat řízky? | Snadno a rychle bez nepořádku | Pomocník do kuchyně
Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb
Okurkový salát s cibulí | Univerzální nálev | Už nebude pálit žáha! | Jídlo