Vajíčko na měkko | Recept dopodrobna s přesným časem varu

Chcete si uvařit vajíčko na měkko a nedaří se Vám to? Jednou je na tvrdo a jednou zase příliš syrové? Hledáte přesný recept (postup) a zjistili jste, stejně jako já, že není žádný k nalezení. Také Vám nejsou sympatické ty všudypřítomné recepty s neurčitou dobou vaření vajíčka typu „Vařte 2-6 minut“? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept, který jsme několik měsíců pilovali a roky zkoušeli. Děkuji tímto mamce, která mi pomohla najít optimální čas vaření. 


Vajíčko na měkko

     Před mnoha lety, když jsem dostal chuť na vajíčko na měkko, snažil jsem zjistit, jak dlouho by se mělo vajíčko vařit, aby bylo pěkně  – akorátně – na měkko. Byl jsem malej kluk a vajíčko na měkko mně hrozně chutnalo a věděl jsem, že jsem schopen si ho uvařit sám. Je to tak 20 let, co jsem tuto otázku řešil. K mému překvapení jsem zjistil, že to nikde není popsáno přesně – v žádné kuchařce a ani nikde na internetu. Objevovalo a objevuje se 3-6 minut. To je ale hodně velký rozsah pro vajíčko na měkko, nemyslíte? I 10 sekund může rozhodnout, jestli vajíčko bude na tvrdo či na měkko. 
 
Víte, co je to křemelina? Více se můžete dozvědět zde.
 

     A jak to tak u mě bývá, chtěl jsem si to mermomocí zjistit sám. Tak jsem to zkoušel a zkoušel a zkoušel – až se mi vajíčko povedlo opakovaně za sebou, a to v různých velikostech, vždy uvařit na měkko – tak, jak jsem si to představoval. A s výsledkem, ke kterému jsem došel, se s Vámi chci podělit. Samozřejmě občas se stane, že bude vajíčko buď moc syrové a nebo příliš suché (na tvrdo), ale jsou to spíše výjimky – procentuálně do 5%. Je nutné uvést, že mám rád, když je žloutek skutečně na měkko a nejeví žádné známky ztvrdnutí. Nevadí mi, pokud je bílek lehce místy měkký – ono to ani jinak nejde. Důležité je, když ta základní krusta bílku je tvrdá. Pokud je blíže ke žloutku bílek lehce kapalnějšího stavu, nepovažuji to za problém – chutná mi to. Pokud Vám to nevyhovuje, doporučuji přidat čas dle Vaší potřeby. 

vajicko-na-mekko
Vlastní foto: Fotky z vaření a testování vajíček na měkko 😉

Postup | Jak docílit toho, aby bylo vajíčko na měkko?

1) Dáte vařit vodu, kterou osolíte – nebojte se – přiměřeně (vodu nepřesolíte). Solení údajně z toho důvodu, aby šlo vajíčko lépe naklepnout a oloupat. To ale není 100%-tní pravidlo, někdy to ovlivní strava slepice. Ale může to pomoct.
 
2) Jakmile voda dosáhne bodu varu – vajíčka položte s pomocí lžíce opatrně na dno hrnce. Při tvrdém nárazu porušíte skořápku a vajíčko Vám vyleze ven. Každý musí sám „vychytat“, jak nastavit ohřev vody, aby byla voda v permanentním varu – musí neustále bublat. My vaříme vajíčka na 2. největším vařiči na intenzitu 8 z 9 na sklokeramice. 
 
3) Mějte připravené odpočítávání s časem 5:35 min* a při ponoření posledního vajíčka do vody stopky spusťte. Pokud budete mít více vajec – snažte se vajíčka ponořit do hrnce co nejrychleji (naráz).
 
4) Po uplynutí doby je nutné vajíčka v hrnci polít vodou v dřezu – aby trochu zchladly. Poté je můžete rukou bez problémů vyndávat do nádoby k tomu určené.
 
5) Pokud provedete vše dle mého návodu a dodržíte čas a intenzitu ohřevu, budete mít krásně vajíčko na měkko a bez překvapení. Vajíčka naťuknu několikrát lžící v horní části a odstraňuji skořápku z 1/3 – 1/2 tak, abych drželo pevně buď v nádobě na vajíčka nebo provizorně ve sklenici na panáky. 

Nezbývá, než popřát Vám dobrou chuť!  



TIP: Naklepněte si domácí vajíčko skoro do půlky, zbavte jej skořápky, na vršku jej posolte, namažte čerstvý chléb voňavoučkým českým máslem a užívejte této skvostné dobroty. Zapíjejte černým čajem s citrónem a cukrem. 

* S tímto časem máte nejvyšší šanci na úspěch uvaření vajíčka na měkko i v případě, kdy vajíčka vyndáte přímo z lednice.


Upgrade 31.07.2016 | Vývoj receptu | Děkujeme za Vaše připomínky a doporučení

     Po několika testech vaření vajíček na měkko jsme upravili dobu vaření na čas 5:35 min. Výsledky na kratší čas 4:20 min vykazovaly častější výskyt nedostatečně dovařených vajíček – obzvláště při vaření čerstvě vyndaných vajíček z lednice. 5:35 min se ukázalo jako nejvhodnější čas s vyšší pravděpodobností úspěchu.  


Reálná podoba výsledků vaření po 5:35 min (fotky z terénu z blízka)

Vlastní foto: Takto si myslíme, že by mělo ve skutečnosti vypadat vajíčko na měkko. Každý má jinou představu – proto vkládáme naši představu. Žloutek tekutý, bílek velmi zřídka (ale také může být lehce tekutý – obzvláště na koncích).

Poslední aktualizace dne: 17.10.2016, Důvod: Úprava textu + přidání vlastních fotografií z vaření + testování.

(14852)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života! 


Jiří Samuel
Sledujte nás

Jiří Samuel

Jsem admin a koordinátor pro magazín radyzezivota.cz. Byla a je to pro mě velká výzva postavit tento web na zelené louce. Veškeré aktivity si dělám sám, teď už vím, že je to neudržitelné - to jsem ale na začátku nevěděl. Člověk se neustále vyvíjí. Proto budu časem rozšiřovat tým našeho magazínu, o lidi kteří ví, co dělají, a dělají to s radostí a vervou. Baví mě psát články, příspěvky, tweety, tvořit, učit se novým věcem, jako pro měl byla a stále je tvorba stránek, SEO marketing, linkbuilding, propojování webu se sociálními sítě, Google Analytics, do budoucna AdSense, časem možná AdWords, apod. Je skvělé, když sami zjistíte, jak zvýšit hodnotu stránek, když o tom nikdo nepíše. Je to tvůrčí činnost a pro mě můj největší koníček, který bych rád přetavil do práce na plný úvazek. Nemám potřebu nechávat si své letité zkušenosti pro sebe, chci se o ně podělit. Největší radost mi dělá dobrá zpětná vazba.
Jiří Samuel
Sledujte nás