Uhlí nebo brikety? | Jaké palivo do grilu? | Levnější a výhodnější | 1. díl

reklamní sdělení


Pokud se rozhodujete a nemáte ještě jasno, zda si kupovat dřevěné uhlí nebo brikety na grilování, trochu Vám s tím pomůžu. Již více než 10 let griluji a vyzkoušel jsem několik druhů dřevěného uhlí i briket. Mnoho let jsem je střídal a bylo mi jedno, co používám. Teď už jsem trošku uzrál v názoru a moje volba je jasná – určitě brikety! Sice jsem četl pár recenzí, že dřevěné uhlí jsou lepší palivo, že má větší množství uhlí samotného – tomu ale mohu těžko uvěřit. Spíše to vnímám jako umělou podporu něčeho, co se méně prodává. Klasický marketingový tah. Pokud si mohu zvolit zda uhlí nebo brikety, je to jednoznačné.  

Uhlí nebo brikety | Jaké palivo je levnější a výhodnější?


Uhlí (dřevěné) | Výhody a nevýhody

Dřevěné uhlí
Ilustrativní foto: Dřevěné uhlí

     Dřevěné uhlí je velmi často špatně zpracované. Obsahuje velké kusy a většinou je doplněné pravým opakem v podobě drtě. Abych na gril mohl dát uhlí, které tam vydrží a nebude problém s udržením teploty, musím konstatovat, že se u dřevěného uhlí člověk nadře. Musíte velké kusy naporcovat a věřte tomu, že je to pracné. Ale toho bych se úplně nebál. Spíše jsem zjistil, že rozžhavení dřevěného uhlí je ve srovnání s briketami nadlidský úkol. Ono se nejedná pouze o to rozžhavení, ale také o udržení žhavých uhlíků na delší časový období (vyšší teploty nutné ke grilování). To už je jasný důkaz toho, co chci v grilu mít za palivo a co ne. Navíc dřevěné uhlí se spálí mnohem rychleji – takže i z pohledu úspory další nevýhoda.

     Tyto parametry, které jsou zcela jistě rozhodujícími při nákupu na grilování, se dle mého názoru nedají s briketami srovnávat. Navíc po ukončení grilování, kdy je uhlí již bez žáru, má dřevěné uhlí spousty nespáleného zbytku, tedy nevyužité energie. Kdo chce grilovat na vícekrát a má větší množství, opět bych se vyhnul dřevěnému uhlí. 


Brikety | Výhody a nevýhody  

Brikety | Uhlí nebo brikety
Ilustrativní foto: Brikety

     Brikety mají všechny stejný tvar. Logicky vzato – jejich oválný tvar (nevím jak jinak to pojmenovat) dává prostor ke vzduchu, který může mezi briketami kulminovat. Tím se nejen rychleji žár rozohní (výhoda při přípravě žáru pro grilování), ale také zůstane konstantně na vyšší teplotě a v delším časovém úseku také tuto teplotu drží. U uhlí tuto zkušenost nemám – každý kousek je úplně jiný, takže prostor mezi uhlím je velmi těsný, neboť díry, které mezi briketami vznikají, u dřevěného uhlí jsou velmi snadno zaplněné snětí, která je v balíku dřevěného uhlí často nadrcená.

     A ještě abych nezapomněl, po ukončení grilování, je téměř veškeré uhlí spálené – tedy téměř vše využité – minimum zbytků. Popel, který zůstane v grilu mohu využít do kompostu a nemusím se s tím setkat při využití kompostu na jaře 😉 Myslím to tak, že popel, který zůstal v grilu, na rozdíl od popela z dřevěného uhlí, mohu bez problémů rozprášit v kompostu, přičemž v kompostu nebudou žádné velké kusy, které by nezetleli do příštího roku, kdy budu chtít kompost využít pro svoji zahrádku. 



     Ano, může to být také tím, že dřevěné uhlí nakupuji ve větších řetězcích a kvalita je nižší, to stejné ale mohu říci o briketách, ale výsledek je jednoznačně jinde. Může někdo namítnout, že záleží na kvalitě, ale ruku na srdce, kolik lidí nakupuje úmyslně kvalitní dřevěné uhlí. Uhlí vyšší jakosti jsem neměl možnost vyzkoušet. Vlastně ani nevím, kde bych k takové kvalitě mohl přijít? Spíše očekávám, že 90% z nás nakupuje právě v těchto řetězcích.


Důkaz (můj) | brikety žhnou až do stavu jemného popela

Žhnoucí brikety | Uhlí nebo brikety
Vlastní foto: žhnoucí brikety 1 hodinu po konzumaci

     Zde Vám vkládám fotografii, kterou jsem pořídil při mém minulém grilování. Brikety žhnou až do rozpadu na jemný popel. To se o uhlí říci nedá, alespoň jsem se s tím nesetkal. Griloval jsem asi 1,5 kg masa + 0,75 kg klobás (bílých). Tato fotka je asi 1 hodinu po konzumaci. Není to žádná super kvalita – z telefonu 🙂 Ale myslím, že pro ukázku stačí.


Verdikt | Dřevěné uhlí nebo brikety?

     Moje doporučení, zda uhlí nebo brikety –> kupujte brikety. Nebudete muset tak často řešit problémy s tím, že Vám žár za velmi krátkou chvíli poleví a maso bude studené. Nebudete muset složitě uhlí znovu rozpalovat, což je mnohdy nepříjemné. Navíc při aplikaci briket si nezašpiníte celý gril – jsou téměř bez sněti a zbytečného prachu. Z pohledu úspory není ani o čem mluvit – brikety rychleji rozpálíte, déle udrží teplo, žhnou až do jemného popela. Brikety jsou svojí kvalitou a jednoduchostí o řád jinde a grilování Vás s nimi bude bavit. Vyzkoušejte a uvidíte sami!


reklamní sdělenígrily-krby-728x90.jpg


Upgrade 30.08.2016

Gastro uhlí

Kamarád mi na facebooku v naší skupině Rady ze života (můžete se přidat kliknutím na odkaz – další členy vítáme) doporučil toto:
„Doporučuji kupovat gastro uhlí. To se hravě vyrovná briketám, avšak v supermarketech jej neseženete. Pokud musíte kupovat z řetězců tak pouze brikety.“

Pokud budete mít někdo příležitost vyzkoušet výše zmíněné gastro uhlí nebo je již znáte, dejte nám vědět Váš názor 😉


Upgrade 2.11.2016

Na co se můžete těšit příště? | 2. díl – TOP gril (připravujeme)

     Na základě Vašich ohlasů a dotazů jsme pro Vás připravili 2. díl o grilování, ve kterém Vám doporučíme námi 5 let odzkoušený gril, na který nedáme dopustit.  

Poslední aktualizace dne: 2.11.2016, Důvod: Upgrade.

(1844)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života! 


Jiří Samuel
Sledujte nás

Jiří Samuel

Jsem admin a koordinátor pro magazín radyzezivota.cz. Byla a je to pro mě velká výzva postavit tento web na zelené louce. Veškeré aktivity si dělám sám, teď už vím, že je to neudržitelné - to jsem ale na začátku nevěděl. Člověk se neustále vyvíjí. Proto budu časem rozšiřovat tým našeho magazínu, o lidi kteří ví, co dělají, a dělají to s radostí a vervou. Baví mě psát články, příspěvky, tweety, tvořit, učit se novým věcem, jako pro měl byla a stále je tvorba stránek, SEO marketing, linkbuilding, propojování webu se sociálními sítě, Google Analytics, do budoucna AdSense, časem možná AdWords, apod. Je skvělé, když sami zjistíte, jak zvýšit hodnotu stránek, když o tom nikdo nepíše. Je to tvůrčí činnost a pro mě můj největší koníček, který bych rád přetavil do práce na plný úvazek. Nemám potřebu nechávat si své letité zkušenosti pro sebe, chci se o ně podělit. Největší radost mi dělá dobrá zpětná vazba.
Jiří Samuel
Sledujte nás