Pohankové rizoto se špenátem | Celiakie | Bezlepkové recepty | 12. recept

Dnes se s Vámi podělím o recept na rychlé a chutné jídlo – pohankové rizoto se špenátem. Pohanku jsme nikdy nejedli. Dříve mě nenapadlo ji vyzkoušet. Od té doby, co dceři diagnostikovali celiakii, hledám suroviny, které jsem předtím neměla potřebu objevovat a zkoušet. Mnoho běžných jídel, na které jsme byly zvyklí, není možné vařit. Dobrých bezlepkových receptů moc není a člověk by mohl snadno sklouzávat k opakování některých BLP jídel. Proto se snažím vytvářet pestrý jídelníček. Pohanka je přirozeně bezlepková surovina, takže jsem ji velmi uvítala. Recept jsem si sama vymyslela a vyzkoušela opět na mé rodině :-). Pohankové rizoto se špenátem všem chutnalo. 


 Recept – Pohankové rizoto se špenátem

(zdroj – můj vlastní recept)


Ingredience

pohanka (375 g v krabici, loupaná)
1 balení mraženého špenátu (já používám sekaný )
1 středně velká cibule
3 velké stroužky česneku
150 g anglické slaniny
100 g strouhaného sýra gouda
200 ml 30%-ní smetany ke šlehání
kousek másla
sůl


Postup

     Na oleji osmahnete cibulku, přidáte slaninu nakrájenou na kostičky, orestujete, přidáte špenát a pod pokličkou chvilku dusíte. Mezitím si připravíte pohanku dle návodu. Zalijte ji horkou vodou (dejte dvojnásobek vody než pohanky), povaříte pár minut a necháte stát pod poklicí 20 min. Špenát osolíte, přidáte prolisovaný česnek, zalijete smetanou a necháte povařit. Smícháte s pohankou, dochutíte solí, přimícháte sýr a kousek másla. Při servírování můžete navrch posypat také strouhaným sýrem či parmazánem. Vím, že to například náš oblíbený kuchař Zdeněk Pohlreich nedoporučuje, ale my máme roztavený sýr na rizotu moc rádi 😉



Dobré chutnání bez povídání 🙂


     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Poslední aktualizace dne: 14.11.2016

(279)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!