Peciválky | Makovo-povidlová dobrota | Bezlepkové recepty | 19. recept

Občas si každý z nás rád pochutná na nějakém sladkém obědě. Buchtičky se šodó, palačinky či ovocné knedlíky známe všichni. Peciválky, nebo „makováčky“, jak jim říká naše dcera, už jsou asi mezi lidmi méně známé. Jsou to malé placičky z kynutého těsta obalené v „omáčce“ z povidel, máku, cukru a másla. Napoprvé se možná zdají pracné, ale určitě stojí za to je vyzkoušet. Recept jsme upravili pro bezlepkáře, stačí pouze nahradit mouku 😉


Peciválky

     Peciválky jsem se naučila vařit, když jsem poznala manžela. Je to jeho nejoblíbenější sladké jídlo od dětství. Vyprávěl mi, že už ve školní jídelně si tohle jídlo zamiloval, všechny děti stály frontu a těšily se, jak si pochutnají. A to je myslím jasný důkaz, že je to opravdu dobrota. Naše dcera moc sladká jídla nemusí, ale jak ochutnala peciválky, hned je přejmenovala na „makováčky“, a ještě tři dny poté se sháněla, jestli ještě zbyly :-). Když si přečtete recept, může se zdát, že je to pracné a zdlouhavé. Napoprvé se mi do toho taky nechtělo, ale bylo to jen díky tomu, že jsem peciválky nikdy nedělala. Vyzkoušejte a sami poznáte, že to stojí za to!


Recept – peciválky

(zdroj: manželova maminka)


Ingredience (porce pro 3-4 osoby)

250 g Schär Mix B nebo Nutrifree směs na pečivo (kdo může lepek, použije klasickou hladkou mouku)
trochu cukru a soli
1/4 kostky droždí (české či německé)
1 vejce
1 syrová brambora
1/8 nastrouhaného středně velkého jablka
500 ml mléka (z toho 125 ml na kvásek)
máslo
mák a povidla na dokončení



Postup


Příprava těsta

     Nejprve si připravíme kvásek – do 1/4 litru vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru. Promícháme a necháme stát asi 10 minut, než se nám udělá „čepice“. Do mísy dáme mouku promíchanou se špetkou soli, najemno nastrouháme brambory a jablko, přidáme vejce a kvásek. V robotu či mixérem vypracujeme těsto. Je trochu řidší, proto lze zpracovat i tyčovým mixérem. Ale musíme vše dobře promíchat, aby se suroviny propojily. Těsto necháme asi 45 minut kynout pod utěrkou. Udělá se nám „bříško“.  


Práce s těstem

     Po vykynutí si vyklopíme těsto na pomoučený vál. Rozdělíme si ho asi na čtvrtiny a vždy vyválíme plát asi 1 cm vysoký. Malou skleničkou (1 dcl panák) vykrajujeme kolečka, která klademe na plech na pečící papír. Ze zbylého mléka si asi 1/4 litru odlijeme do hrnce, rozpustíme v něm trochu másla a potíráme jím vykrájená kolečka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (u mě 170 °C) asi 17 minut.


Dokončení

     Zbylé mléko (1/2 l) si zahřejeme, aby bylo opravdu horké (ale necháme mimo sporák) a upečená kolečka v něm namáčíme. Ve velké míse či hrnci si připravíme omáčku z povidel, cukru moučka, máku a rozpuštěného másla. Upečená a v mléce namočená kolečka opatrně v omáčce obalíme. Průběžně přisypáváme mák, cukr a povidla podle chuti. Nakonec přidáme i trochu mléka, které nám zbylo po spaření upečených koleček. Pokud náhodou něco zbude, peciválky můžeme i ohřát a pořád jsou vynikající.


Fotky z praxe

Peciválky na plechu
Peciválky na plechu

Dobré chutnání bez povídáni 🙂


Poslední aktualizace dne: 01.07.2017

(155)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!