V české kuchyni se velmi hojně používá mleté maso. Vzhledem k tomu, že je jeho životnost velice krátká, byl bych při jeho výběru velmi opatrný. Obzvláště bych nekupoval mleté maso, které je již nachystané ve vaničkách. Maso si nejprve vyberte a teprve poté si jej nechte namlít. Pokud Vám obchod, řeznictví či supermarket tuto variantu neposkytne, běžte tam, kde Vám to bude umožněno. Nikdy nevíte, co se je ve vaničce namleto. Zakoupené mleté maso okamžitě spotřebujte nebo jej neprodleně vložte do chladícího zařízení. Mějte na paměti jeho krátkou trvanlivost.
Mleté maso ve vaničkách | Vlastní zkušenost
Především na základě mých zkušeností, nejen z pohledu brigádníka, který v (super)marketech pracoval, ale také jako zákazníka, Vám doporučuji nekupovat mleté maso ve vaničkách. Jako běžnému zákazníkovi se mi v minulosti již několikrát stalo, že maso bylo buď na hraně a nebo nebylo vůbec poživatelné. A to není vše. Mám hodně citlivé chuťové pohárky, snadno rozpoznám různé chutě, pokud je něco v nepořádku nebo je v jídle obsaženo něco, co tam být nemá (něco navíc – třeba nějaký konzervant). S mletým masem ve vaničce se nám běžně stávalo, že již před tepelnou úpravou maso zvláštně čpělo. Možná se do mletého masa, které je na hraně, přidává cosi, co jej konzervuje a uměle tak prodlužuje jeho trvanlivost. To je ale vyloženě konspirační teorie, nebyl jsem ničeho svědkem.
Maso z vaničky má často jinou chuť
Po tepelné úpravě mělo z vaničky maso buď výrazně jinou chuť, než jakou má maso mít, a nebo bylo maso cítit zkažením. Jsem si na 100% jist, že jeho chuť neodpovídá rozemletému masu. Takto maso nechutná. A to je také důvod, proč Vám tu píši tento článek.
Důvěřuj, ale prověřuj
Copak víte, co je v té vaničce namleto? Já ne, ale rád si to pohlídám. Držím se pravidlem: „Důvěřuj, ale prověřuj!“ Pokud to není ve Vašem oblíbeném obchodě možné, doporučuji najít si jiný obchod, třeba řeznictví, kde Vám to umožní.
Přišli jsme na to sami
Jednou jsme tak se ženou dumali nad tím, že to mleté maso je nic moc. No, upřímně, můj jazýček se nezapřel a už mě to přestalo bavit ho jíst. Miluju špagetovou směs, do které moje žena přidává mleté maso. Ty špageti mi přestávali chutnat, protože ta směs byla taková ostrá, zvláštně čpěla. A když mi někdo šáhne na jídlo, které mám rád, snažím se najít důvod, proč tomu tak je? A tak jsme se se ženou dostali k úvahám o tom, že je něco s tím mletým masem. Přemýšleli jsme z čeho je vlastně složené? Já vím, někomu to je možná jasné, ale my si říkali – jak je možné, že to maso má jinou chuť, než maso v kuse?
Pro mnoho lidí je to, co teď napíši jasné, ale nám to jasné nebylo. Zvláště z toho důvodu, že chuť mletého masa neodpovídala „mletému masu“ (a to doslova). Zjistili jsme, že maso mleté by mělo být pouze maso, které je namleté bez přídavků čehokoliv – je to vtipné – prostě to tak skutečně je.
Nechali jsme si maso namlít | Přišlo obrovské překvapení
A tak jsme si řekli, že bychom si jej nechali namlít, abychom to viděli na vlastní oči a snažili se to pochopit. Nechali jsme si dokonce namlít maso, které jsme si sami vybrali. A řeknu Vám, že jsme byli velmi překvapeni, jak bylo toto namleté maso jiné – jiné ve srovnání s tím vaničkovým – jiná barva a především naprosto jiná chuť. Netvrdím, že se to může týkat všech vaniček, ale té, kterou jsme kupovali zcela jistě. Najednou namleté maso mělo chuť, jakou jsme si představovali – chuť masa. Já vím, že to zde neustále opakuji, ale chci nastínit, jak moc nás to překvapilo a k čemu jsme došli svojí vlastní zkušeností. Nikde jsme to nečetli, nikdo nás neinspiroval, přišlo to z nás a měli jsme z toho velkou radost a trochu i starost. Toto je naše vlastní zkušenost, díky které jsme se posunuli dále.
Doporučení pro mleté maso
A proto Vám tento postup vřele doporučuji. Nejprve si vyberte maso, které se Vám líbí – ideálně v řeznictví – kde je rychlá otoč masa. Když víte, že je řeznictví oblíbené a že tam chodí hodně lidí – nemělo by se stávat, že na prodejně bude staré maso. Spíše pak nestíhají maso dovážet 🙂 Pokud chcete mleté maso – vždy si jej nechte před Vašimi zraky namlít. A nezapomeňte na to, že mleté maso má velmi krátkou dobu trvanlivosti. Správně byste měli maso hned po namletí tepelně zpracovat nebo alespoň okamžitě dát do lednice. Údajně vydrží čerstvě namleté maso 2 dny v lednici – ale to nemohu potvrdit. Čerstvé maso hned zpracované má diametrálně jinou chuť, než když jej někde necháte ležet nebo jej použijete z mrazáku.
Důkaz místo slibů
Možná jsme inspirovali někoho, aby si mleté maso ověřil. Možná, aby nakupoval jinde. Možná někdo provedl díky nám skutečný laboratorní test, co vaničky v supermarketech skutečně obsahují. Zda je to maso nebo to, co jsme sami objevili – něco naprosto jiného – maso to není – je to jakýsi polotovar.
Test mletého masa (dtest.cz)
Někteří z nás melou maso doma – výtečně!
Další články z kategorie Jídlo (s lepkem):
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Jak obalovat řízky? | Snadno a rychle bez nepořádku | Pomocník do kuchyně
Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb
Okurkový salát s cibulí | Univerzální nálev | Už nebude pálit žáha! | Jídlo
Dobrý den Martine,
děkuji za inspiraci nejen pro mě, ale pro kohokoliv, koho mleté maso zajímá.
Vaše maso vypadá perfektně!
Je to nepochybně dobrý tip pro ty, kteří nemají dobré řeznictví v blízkosti svého bydliště. Dobré řeznictví by mělo nejen nabízet kvalitní a čerstvé maso, ale také ostatní služby v podobě možnosti namlít si maso na počkání domů.
My to máme podobně, koupit mleté ve vaničce mi nepřijde přinejmenším jako dobrý nápad, spíš jako trochu hazard. Bohužel řeznictví, kde Vám na počkání umelou maso je jako šafránu, já sám vím pouze o dvou. Takže maso meleme sami doma, trvá to o cca 15 déle. viz http://www.zabijacky.cz/news/mlete-maso/http://www.zabijacky.cz/news/mlete-maso/
Takhle to pak vypadá . Bereme na půl vepřové a hovězí