Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb

Dnes bych se s Vámi ráda podělila o recept na domácí žitný chléb. Poté, co dceři diagnostikovali celiakii, začali jsme se více zajímat o zdravou stravu i my s manželem. Pročítali jsme různé články, rady, diskuse, sbírali nové zkušenosti, spojili jsme se se s šikovnými lidmi, s odborníky, atd. Z více zdrojů víme, že pšeničné chleby nejsou moc dobré pro naše střeva, protože pšenice je často při pěstování „urychlovaná“ a nekvalitní (výhoda pro výrobce, nevýhoda pro nás zákazníky). Chtěli jsme zkusit upéct si žitný chléb v domácí pekárně. Vyzkoušeli jsme mnoho kupovaných směsí, ale nebylo to ono. Jejich složení nás také často odradilo. Chleba z krabice (z pytlíku) nás neoslovil. Pojďte si s námi udělat chleba v domácí pekárně od A do Z. Znáte z jakých ingrediencí je složen, použijete suroviny, které chcete, žádná éčka a konzervanty. 


Domácí pekárna | Jak jsme začali péct domácí žitný chléb

     Používáme žitnou mouku, abychom naše střeva zatěžovali co nejméně. Obsahuje totiž jen velmi malé množství lepku – a to my chceme. Proč jsme zvolili právě domácí pekárnu? Na to je jednoduchá odpověď. Většina z nás má jen málo času na to, abychom hnětali těsto ručně a čekali na vykynutí. Pekárna je praktickým spotřebičem, který nám ušetří mnoho času.

     Jednou nám mamka přinesla žitný chléb z domácí pekárny a od té doby jsme jiný nechtěli. Recept na domácí žitný chléb jsme si trochu upravili. Dostali jsme ho od jedné mamčiny kolegyně. Máte-li rádi křupavý, voňavý a hlavně čerstvý chleba, pak ho určitě vyzkoušejte 😉 Běžte zdraví naproti. 


Recept – Domácí žitný chléb

(zdroj – upravený recept od mamčiny kolegyně)


Doba přípravy | Doba pečícího programu (pekárna)

15 min | 3 hodiny


Ingredience*

400 ml vody
1 lžička medu
1 lžíce psylia (krásně chléb zvláční, ale nemusí být)
400 g žitné mouky
1,5 lžičky soli
7 g suchých kvasnic (většinou jeden celý pytlík)
semínka podle chuti (dávám chia semínka, lněné semínko, slunečnicové semínko, kustovnici)


* Původní recept je z většího množství surovin – 600 ml vody, 1 lžička medu, bez psylia, 600 g žitné mouky, 2 lžičky soli, 7 g suchých kvasnic, semínka podle chuti. S manželem máme vyzkoušené, že bychom tak velký chleba nesnědli. Chléb vydrží max. 3 dny dobrý. Proto jsem si upravila množství surovin. Množství medu a kvasnic jsem nechala stejné (větší množství kvasnic udělá chléb více nadýchaný). A přidala jsem psylium, které chlebu dodá vláčnost a déle vydrží čerstvý. Tento tip mi dala paní Lenka Jurečková (Školová) pro bezlepkové pečení. 



Postup

     Psylium namočte do 200 ml vody, nechte asi 15 minut stát. Do pečící nádoby z pekárny nalijte zbylých 200 ml vody, přidejte postupně psylium, med, mouku, sůl, kvasnice, semínka. Nádobu vložte do pekárny, nastavte program na celozrnný chléb (mělo by být u všech pekáren podobné), váhu na 750 g a zvolte střední či tmavou intenzitu upečení. Za cirka tři hodiny je chléb upečený.


tip

Větší množství kvasnic udělá chléb více nadýchaný. 


Dobré chutnání bez povídání 🙂


Upozornění:
Některé pekárny nemusí menší množství umíchat a nebo jim to může činit problémy, což se projeví špatně promíchanou směsí. Obecně je pro pekárny lepší dělat větší dávku směsi. To musí každý sám vyzkoušet, co jeho pekárna ještě zvládne a co ne. Máme obyčejnou pekárnu koupenou v supermarketu (jedna z levnějších). 


Poslední aktualizace dne: 03.12.2016

(7046)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!