Bezlepkový chléb s psyliem | Bezlepkové recepty | 7. recept

Vlastní foto – Bezlepkový chléb s psyliem od Lenky Jurečkové (Školové) 

Dobrý bezlepkový chleba není tak snadné koupit, natož upéct. A to už vůbec nemluvíme o ceně. Nevím, jakou máte zkušenost, ale u nás není zatím pekařství, kde by se stejně jako například klasická „Šumava“ prodával i bezlepkový chléb. Pěkně čerstvý, voňavý a křupavý. Spíše jsou v nabídce balené trvanlivé chleby s mnoha „nezdravými“ konzervanty. My Vás chceme upozornit na recept, u kterého víte, co jíte. Upečte si s námi domácí bezlepkový chléb s psyliem 😉


Recept – Bezlepkový chléb s psyliem

(zdroj: Lenka Jurečková (Školová))


     Dnes bych se s Vámi ráda podělila o recept na bezlepkový chléb s psyliem, který je od Šumavy téměř k nerozeznání. Je to recept od paní Lenky Jurečkové (Školové), který je doplněn i videem, kde je krásně vidět i celý postup. Nebudu Vám nic nalhávat, nevydrží tak dlouho čerstvý jako běžný chléb s lepkem. Nejlepší je hned po vychladnutí. Ale máme vyzkoušeno, že i třetí den se Vám nerozsype v ruce a  je dobrý. Postup je trochu delší a je potřeba nechat si trochu více času na jeho přípravu. Uvidíte sami, že poprvé se Vám to možná bude zdát složité, ale další pečení už bude mnohem snazší 😉



Ingredience

1-2 lžíce psylia
400 ml vody na namočení psylia
100-150 ml vody
50 g pohankové mouky (čirokové, teffové)
450 g mouky Schär Mix B
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru do kvásku
12 g soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oleje


Postup


Příprava těsta

     Nejprve si pár hodin nebo den dopředu namočíme psylium do vody. Občas promícháme. Pokud budeme nechávat do druhého dne, dáme ho do lednice v zakryté nádobě. Uděláme kvásek ze zbylého množství vlažné vody, kvasnic a cukru. Kvasnice dobře rozdrobíme a promícháme, aby se nám udělala „čepice“ (to trvá tak 10 min.). Dáme všechny ingredience do misky a těsto uhněteme nejlépe v robotu. Aby se nelepilo ke stěnám misky. Překryjeme igelitem nebo poklopem do mikrovlnky, ale nesmí se dotýkat těsta. Necháme v teple 4o minut kynout.


Práce s těstem a pečení

     Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál. Je potřeba těsto důkladně „popřekládat“. Od kraje ke středu překládáme, pootočíme o 90° a opět od kraje ke středu. Opakujeme několikrát. Vše je dobře vidět na videu zde (také níže). Poté chléb pěkně zakulatíme, vložíme do vysypané ošatky (nebo ji vyložíme pečícím papírem) a necháme kynout cca 40 minut pod folií či poklopem. V ošatce dostane chléb pěkný tvar a „vzorek“, ale je možné ho nechat kynout i v misce, cedníku atp.

     Mezitím si rozpálíme troubu na 230°C. Na dno trouby dáme plech s cca 2 dcl horké vody. Vykynutý chléb vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem. Postříkáme ho trochu vodou (nejlépe rozprašovačem) a pečeme 10 minut. Potom vyndáme chléb i plech s vodou a vyvětráme páru. Stáhneme teplotu na 200°C, chléb znovu postříkáme vodou a pečeme cca 30-40 minut. Že je dobře upečený poznáme, když při poklepání zespoda bude „zvonit“, bude dutý. Chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nezapařil. Krájíme, až bude opravdu studený.



Odkaz receptu na youtube (video)


Dobré chutnání bez povídání 🙂


     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Poslední aktualizace dne: 01.07.2017, Recept i video zpublikovány se souhlasem Lenky Školové (Jurečkové).

(680)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!