Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Vánoční cukroví bez lepku | 13. recept

Jaké by to byly Vánoce, kdyby na stole nestál talíř s cukrovím? Vanilkové rohlíčky určitě patří  k nejoblíbenějším druhům cukroví, které se v českých domácnostech pečou. Krásně provoní celý byt a navodí vánoční atmosféru. I my je máme moc rádi. Aby je mohla jíst i naše dcera, která má celiakii, pečeme bezlepkové vanilkové rohlíčky. Máme skvělý rodinný recept na klasické vanilkové rohlíčky, který jsme upravili na bezlepkový pouze výměnou mouky. Poradíme, jak na to, aby se Vám povedly, i když jsou bez lepku ;-). Nikdo nepozná rozdíl. Jsou vynikající!


Recept – Bezlepkové vanilkové rohlíčky

(zdroj: babička Štefánia)

     Manželova babička a mamka jsou opravdu skvělé kuchařky. V jejich rodině si po generace předávají zkušenosti a recepty.  Manžel je gurmán, takže se snažíme recepty vylepšovat. Vanilkové rohlíčky babičky Štefánie jsou opravdu nejlepší, které jsme kdy jedli, a proto jsme je chtěli upéct z bezlepkové mouky. Vyzkoušeli jsme několik druhů BLP mouky a nebudeme Vám nic zastírat, měli jsme mnoho neúspěšných pokusů. Rohlíčky se nepodařilo vyválet, roztavily se nám v troubě, nebo byly tak křehké, že nebylo možné je z plechu sundat. V tomto případě jsme ale našli mouku, se kterou to „funguje“. Uvidíte na fotkách, že naše bezlepkové vanilkové rohlíčky jsou k nerozeznání od lepkových, o chuti a vůni nemluvě 😉


Doba přípravy | Doba pečení

10 minut | 12-15 minut

Příprava v robotu Vám zabere  max. 10 minut. Pokud budete těsto zadělávat „ručně“, zabere Vám to více času, odhadujeme 15 minut.*
Doba pečení je 12-15 minut. Doba tvarování rohlíčku je individuální, proto ji neuvádíme. 
*Doporučujeme dát těsto přikryté potravinovou fólií přes noc (nebo na pár hodin) do lednice. 



Ingredience

240 g BLP mouky Jizerka (zeleno-oranžové balení, osvědčila se nám na cukroví, protože je více pojivá)
(kdo může lepek, lze použít hladkou mouku – i tyto vanilkové rohlíčky s lepkem jsou výborné)
200 g másla (84% tuku)
70 g cukru moučka
110 g mletých vlašských ořechů
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení



Postup

     Nejprve si nechte dobře změknout máslo, nakrájejte ho na malé kousky do hnětací mísy či na vál. Přidejte zbylé suroviny a nechte robotem uhnětat. Případně rukama zpracujte hladké těsto. Udělejte kouli a dejte na talířek pod folii. Těsto nechte do druhého dne odpočinout v lednici.



   Vyndejte těsto z lednice, nechtě trochu „zahřát“ na pokojovou teplotu. Ukrojte část těsta, prohnětejte ho natolik, aby se s ním dobře pracovalo. Pomoučete si vál, těsto se Vám nebude lepit, a udělejte větší váleček. Ten nakrájejte na stejné kousky, vyválejte prsty pramínky a tvarujte malé rohlíčky.


tip

     Při práci s bezlepkovým těstem, je nutné si uvědomit, že musíte být opatrní a trpěliví. Těsto se více se drobí, struktura je pórovitější. Pokud jste zvyklí si vyválet dlouhého „hada“, ukrajovat kousky a tvarovat rohlíčky, s bezlepkovým těstem to jde špatně. Je lepší si vždy vzít malý kousek, vyválet prsty pramen a vytvarovat rohlíček. Jinak se může stát, že se Vám budou lámat. Zabere Vám to trochu více času, ale stojí to za to ;-). 


     Dávejte na plech na pečící papír a pečte na 180°C po dobu 12-15 minut. Je nutné hlídat, aby se nepřipálily. Každá trouba peče jinak. Když jsou rohlíčky dopečené, vyndejte je z trouby a nechte asi 3 minutky stát. Připravte si moučkový cukr smíchaný s vanilkovým a každý rohlíček obalte. Rohlíčky musí být ještě trochu teplé, aby na nich cukr dobře držel. Vychladlé rohlíčky dejte do papírové krabice vyložené ubrouskem a rychle krabici schovejte, jinak na Vánoce nezbyde ;-).


Dobré chutnání bez povídání 🙂


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


     Pšeničná mouka je úžasné pojivo – „lepidlo“. Dá se říci, že dělá radost cukrářkám/hospodyňkám, a to i v případech, kdy potřebují vytvořit složitější tvary. Sice s ní uděláte velmi snadno jakékoliv cukroví, je to ale na úkor zdraví. Žaludek s ním zalepíte. Tím chceme říci, že méně kvalitní mouka má lepší pojivé vlastnosti, ale platí zde pravidlo: „Něco za něco“. Kvůli „lepidlu“ si sice ušetříte práci, ale přitížíte každému, kdo bude cukroví jíst. Čím je mouka kvalitnější, tím je těžší cukroví zpracovat, protože její pojivost je nižší, což má za následek snadnější průchod trávícím traktem. Opět platí pravidlo: „Něco za něco“.

     Náš recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky je čímsi uprostřed. Našli jsme bezlepkovou mouku, která má pojivější vlastnosti, ale nebude natolik zatěžovat naše žaludky, jako pšeničná mouka (nebo dokonce méně kvalitní pšeničná mouka). Recept vřele doporučujeme nejen pro bezlepkáře (celiaky), či alergiky, ale také pro kohokoliv, kdo nechce zbytečně zatěžovat své tělo „lepidlem“. Tento odstavec je pouze naším názorem, který je podložený našimi zkušenostmi s lepkem i bezlepkem. Každý si může udělat vlastní názor. 


Poslední aktualizace dne: 18.12.2016

(267)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!