Bezlepkové rohlíky s psyliem | Bezlepkové recepty | Celiakie | 16. recept

Zkoušeli jste už péct bezlepkové rohlíky? Nebo raději kupujete trvanlivé vakuované a předražené bezlepkové pečivo? Moje první pokusy upéct dceři nadýchané a měkoučké rohlíky byly asi stejně úspešné jako ty Vaše. Rohlík to připomínalo jen názvem a k jídlu to také moc nebylo :-). Pak jsem ale narazila na tento úžasný recept na bezlepkové rohlíky s psyliem od Lenky Jurečkové (Školové), a od té doby jiné nepeču. Uvidíte sami, že i celiak si může pochutnat na čerstvém voňavém pečivu.


Bezlepkové rohlíky s psyliem

     Moje dcera miluje rohlíky. Proto když nám řekli, že musí držet bezlepkovou dietu, první, o co jsem se zajímala bylo, jak jí upéct bezlepkové rohlíky. Zkoušela jsem různé recepty, ale stálo to, jak se říká „za bačkoru“. Lenka Jurečková, od níž mám tento recept, mě ale vyvedla z omylu. Hned první pokus byl úspěšný a rohlíky byly skvělé. Od té doby je peču pravidelně každý týden. I po rozmražení jsou dobré. Vyzkoušejte je a dáte mi za pravdu 😉


Recept – bezlepkové rohlíky s psyliem

(autorka – Lenka Jurečková (Školová)) 


Ingredience

200 ml vody (na namočení psylia)
1 polévková lžíce psylia
50 ml vlažné vody na kvásek
20 g čerstvých kvasnic Fala (popřípadě jiných – českých či německých)
1 lžička cukru krystal
200 g mouky Schär Mix B
1 lžička soli
1 polévková lžíce oleje



Postup


Příprava těsta

     Nejprve si namočíme psylium do vody a necháme alespoň 15 minut stát. Pokud si vzpomenete déle dopředu, můžete psylium klidně nechat namočené i přes noc v lednici.

     Z kvasnic, cukru a vlažné vody uděláme kvásek (kvasnice rozdrobíme do hrnečku s vodou, přídáme cukr a lehce zamícháme, necháme stát, až se nám udělá na hrnečku „bříško“ – asi za 10 minut). Do mísy dáme mouku, sůl, promícháme, přidáme psylium, kvásek, promícháme a nakonec přidáme olej. Důkladně těsto prohněteme ručně nebo pomocí robota. Necháme kynout v zakryté míse (nejlépe igelitem či poklopem do mikrovlnky) asi 20 minut.


Práce s těstem a vyválení rohlíků

     Po vykynutí těsto překládáme na pomoučeném vále, abychom z těsta „vyhnali“ vzduch. Kdo by nevěděl, jak na to, níže  je odkaz na video od L. Jurečkové (Školové), kde je natočen celý postup pečení chleba, včetně překládání těsta, které je pro práci s těstem velmi důležité (video se spustí přímo na překládání těsta od 3:07 – 4:48).

Bezlepkový domácí chléb od Lenky Jurečkové Školové (odkaz na překládání od 3:07 – 4:48 min.), Autor: Lenka Jurečková (Školová), Zdroj: kanál Rady ze života, youtube.com


     Těsto si rozdělíme na 6 bochánků, z každého vyválíme trojúhelník a srolujeme do rohlíku (viz video níže)Rohlíky dáme na plech na pečící papír a necháme ještě 20 minut kynout pod igelitem, aby nám neoschly.

Jak umotat rohlíky (rohlíky – postup), Autor: Martin Kubík, Zdroj: youtube.com



Pečení

     Předehřejeme troubu na 230°C. Do trouby na dno dáme plech s horkou vodou (asi 2 dcl). Rohlíky lehce pocákáme vodou (můžeme postříkat z rozprašovače) a dáme do trouby. Pečeme 10 minut. Pak vyndáme plech s vodou, necháme troubu zchladnout na 200°C , rohlíky opět pocákáme a pečeme ještě asi 20-30 minut dozlatova. Po dopečení necháme rohlíky vychladnout na mřížce, aby se nezapařily.


Dobré chutnání bez povídání 🙂 
Poslední aktualizace dne: 01.07.2017, Publikace se souhlasem autorky Lenky Školové (Jurečkové). Děkujeme.

(969)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!