Bezlepkové kynuté koláče | Bezlepkové recepty | Celiakie | 17. recept

Když přijdete do pekařství, sbíhají se Vám sliny u pultu s různými druhy koláčů a buchtiček, zákusků. Lákavé jsou barevné kombinace tvarohu, máku či povidel. Bezlepkové kynuté koláče najdete v nabídce jen málokdy. Většinou jsou balené*, trvanlivé, suché a drobivé. Alespoň podle naší zkušenosti. Dnes se s Vámi podělíme o recept na domácí bezlepkové kynuté koláče. Dají sice trochu práce, ale stojí to zato. Pochutnáte si. 


Bezlepkové kynuté koláče

     Jely jsme s dcerou autobusem do školky. Vedle nás stála holčička s makovým koláčem v ruce a moc si pochutnávala. Dcera si toho hned všimla a poprosila mě, abych jí taky koupila koláč jako má holčička. Jediná moje odpověď byla, že my takový koláč koupit nemůžeme, protože není bezlepkový. V těchto situacích je mi uvnitř smutno, že dceři nemůžu dopřát to, co mají jiné děti a musím jí téměř vždy říct, že to nejde. Ale řekla jsem jí, že zkusíme koláče doma upéct. Očička jí zazářila. Hned jsem sedla k počítači a hledala recepty na bezlepkové kynuté koláče. Je jich spousta, ale většina z nich je „nepoužitelná“. Upekla jsem hodně plechů koláčů, které se nepovedly a nechutnaly ani první den. Nakonec jsem ale narazila na recept, jehož výsledek byl skvělý a dcera nadšená. Od té doby jiné nepečeme. 


Recept – bezplekové kynuté koláče

(zdroj: www.toprecepty.cz – odkaz zde


Ingredience 

(na 14 koláčů, ∅ 8-10 cm (střední velikost))


Těsto

350 g Schär Mix B
100 g cukru moučka
špetka soli
50 ml oleje
2 žloutky
170 ml mléka 1 lžička cukru do kvásku
15 g čerstvého droždí



Drobenka

100 g rýžové mouky
60 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
55 g másla nebo Hery


Náplň

Podle chuti, např. mák, povidla, tvaroh, ořechová náplň, marmeláda.


Postup

     Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme lžičku cukru. Zamícháme a necháme kvásek cca 10 minut vzejít. Mezitím smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme žloutky, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Opět doporučuji použít robota. Těsto lehce zaprášíme moukou a necháme kynout v zakryté nádobě asi půl hodiny. Mezitím si uděláme drobenku ze všech ingrediencí – dobře promícháme rukama, aby se udělaly „drobečky“.

     Poté těsto vyndáme na pomoučený vál, dobře ho prohněteme rukama. Ukrajujeme malé kousky a děláme kuličky. Velikost kuličky záleží na Vás, jestli máte rádi malinké nebo větší koláče. Já dělám takové střední. Kuličky dáme na plech na pečící papír, ne moc blízko u sebe, aby se nám koláče neslepily při pečení. Vezmeme si malou skleničku – používám 1 dcl „panákovou“ – a dnem skleničky „splácneme“ kuličku, aby nám vznikl tvar koláče. Každý koláč potřeme na okraji rozšlehaným vajíčkem a dáme na něj náplň podle chuti. My děláme makové, tvarohové a povidlové. Navrch nasypeme drobenku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova asi 15-20 minut. Je nutné hlídat, každá trouba peče jinak. Upečené koláče necháme dobře vychladnout.

     Pokud zbydou do dalšího dne, budou také dobré, ale čerstvé jsou nejlepší. Já vždy dám pár kousků hned po vychladnutí do mrazáku.



Dobré chutnání bez povídání 🙂


* Balené trvanlivé pečivo nepatří často mezi zdravé potraviny. Jeho trvanlivost prodlužují výrobci použitím éček (konzervantů), které našemu tělu nesvědčí. Znovu doporučujeme, čtěte etikety. Vždy platí pravidlo, čím méně položek na etiketě, tím lépe. Často se můžete setkat s tím, že jeden výrobce do pečiva „nacpe“ éčka a druhý se snaží konzervanty omezit. Své zdraví můžete Vašim výběrem ovlivnit. 


Poslední aktualizace dne: 01.07.2017

(574)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!