Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept mojí babičky | 1. recept

Nedaří se Vám najít dobrý recept na vánočku? Hledáte bezlepkovou variantu? Chuťově  je dobrá, ale druhý den je bezlepková vánočka suchá a není k jídlu? Vyzkoušejte recept od naší babičky! 


Bezlepková vánočka | Mazanec | Babiččin recept | Pro děti

     Když jsem začínala péct a vařit pro dceru z bezlepkových surovin (BLP), první, co jsem zkoušela, byla bezlepková vánočka. V polovině prosince byla dceři diagnostikována celiakie, a já jí chtěla udělat Vánoce se vším, co k nim patří. Vyzkoušela jsem vánočku upéct podle receptu mojí babičky, podle kterého jsem jí vždy pekla a všichni si šmakovali. Je krásně vláčná, voňavá a je dobrá suchá i namazaná máslem. Dcera ji miluje, a tak jsem si řekla, že zkusím tento recept, ale z BLP surovin. Shodou okolností jsem si v tu dobu někde přečetla, že bezlepkovou vánočku je dobré „zvláčnit“ tvarohem a přidat trochu více mléka. A výsledek byl skvělý! Dcera se olizovala až za ušima :-). A babička vůbec nepoznala, že je vánočka „jiná“.

     Většina bezlepkového pečiva je druhý den suchá, drobivá a ztratí na chuti. Babiččina vánočka je i čtvrtý den vláčná a chutná. Stejné těsto můžete také použít při pečení velikonočního mazance. Pokud jste také „vánočkoví“, ráda se s Vámi o recept podělím.


Recept – bezlepková vánočka (mazanec)

(recept na klasickou vánočku, jen BLP varianta)


Ingredience

½ kg mouky Schär Mix B (můžeme smíchat s cca 100g pohankové mouky Extrudo)
15 dkg cukru moučka
BLP vanilkový cukr
BLP prášek do pečiva
5 dkg droždí Fala
špetka soli
muškátový oříšek
200-250 ml mléka
10 dkg tuku Hera
2 vejce (celá)
1 tučný tvaroh v kostce
50 ml rumu
rozinky, mandle, ořechy podle chuti


Postup


Příprava těsta

     Ohřejeme mléko, aby bylo teplé (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme půl lžičky cukru krystal. Promícháme a necháme vzejít kvásek (tzn., že droždí začne „pracovat“). Mezitím smícháme všechny sypké suroviny (mandle, rozinky a ořechy zatím ne). Přidáme vejce, tvaroh, Heru a kvásek. Robotem či ručně pořádně prohněteme, nejprve na malé otáčky, potom rychleji. Až je těsto vláčné a nelepí se na mísu, přidáme rozinky a mandle. Ještě trochu prohněteme.

     Těsto necháme v míse, posypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě pořádně prohněteme rukama, otáčíme o 90 stupňů a od kraje hněteme. Poté jej rozdělíme na 9 stejných dílů. Podle toho, jak je lepivé, podsypeme si na vále lehce moukou.


Pletení vánočky

     Nejprve si vyválíme 4 prameny a spleteme základ vánočky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutkem (díky tomu se nám 3 vrstvy vánočky pěkně propojí). Poté vyválíme další 3 prameny a spleteme do „copanu“. Přendáme na plech a opět potřeme žloutkem. Z posledních dvou pramenů smotáme vrchní patro vánočky a opět přendáme na plech. Celou vánočku důkladně potřeme zbylým žloutkem. Vánočku zpevníme alespoň 6 špejlemi, aby se nám nerozjela. Ještě potřeme vajíčkem, aby nikde nezbylo suché místečko. Když jsem se učila plést vánočku, inspirovala jsem se videem, odkaz zde (od uživatele Světluška 98, zdroj – youtube.com). Vánočku necháme ještě alespoň půl hodiny kynout.


Pečení

     Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220°C. Pak snížíme teplotu na 175°C a pečeme ještě asi 25 minut. Pokud by se vánočka připalovala, přikryjeme jí alobalem a pečeme dál. Špejlí zkusíme, zda je vánočka hotová (špejle je po vytažení suchá). Vánočku necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme se do ní pustit.


Tip pro vyšší vláčnost (od Lenky Jurečkové Školové)

     Troubu předehřejeme na 230°C, na dno trouby dáme plech s 2dcl horké vody a vánočku pečeme 10 minut. Poté stáhneme teplotu na 180°C, vyndáme plech s vodou a pečeme ještě asi 30 minut.


04.12.2016 + 08.04.2017

Letošní první bezlepková vánočka + Velikonoční mazanec | Naše fotky z pečení

Zapálili jsme 2. adventní svíčku a upekli letošní první bezlepkovou vánočku. Povedla se nám 😉 Co myslíte?

Bezlepková vánočka | Bezlepkové recepty
Fotka, aby byla vidět struktura – škoda, že se nedá vyfotit vůně a chuť 😉


 Dobré chutnání bez povídání 🙂


     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


 Poslední aktualizace dne 04.12..2016, Změna: Přidán tip pro vyšší vláčnost od Lenky Jurečkové Školové + fotky první nedělní bezlepkové vánočky.


Poslední aktualizace dne 24.11.2017. Změna: jiný tvaroh a delší kynutí.

(6432)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!