Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky

Nedaří se Vám najít dobrý recept na vánočku? Hledáte bezlepkovou variantu? Chuťově  je dobrá, ale druhý den je bezlepková vánočka suchá a není k jídlu? Vyzkoušejte recept od naší babičky! 


Bezlepková vánočka | Mazanec | Babiččin recept | Pro děti

     Když jsem začínala péct a vařit pro dceru z bezlepkových surovin (BLP), první, co jsem zkoušela, byla bezlepková vánočka. V polovině prosince byla dceři diagnostikována celiakie, a já jí chtěla udělat Vánoce se vším, co k nim patří. Vyzkoušela jsem vánočku upéct podle receptu mojí babičky, podle kterého jsem jí vždy pekla a všichni si šmakovali. Je krásně vláčná, voňavá a je dobrá suchá i namazaná máslem. Dcera ji miluje, a tak jsem si řekla, že zkusím tento recept, ale z BLP surovin. Shodou okolností jsem si v tu dobu někde přečetla, že bezlepkovou vánočku je dobré „zvláčnit“ tvarohem a přidat trochu více mléka. A výsledek byl skvělý! Dcera se olizovala až za ušima :-). A babička vůbec nepoznala, že je vánočka „jiná“.

     Většina bezlepkového pečiva je druhý den suchá, drobivá a ztratí na chuti. Babiččina vánočka je i čtvrtý den vláčná a chutná. Stejné těsto můžete také použít při pečení velikonočního mazance. Pokud jste také „vánočkoví“, ráda se s Vámi o recept podělím.


Recept – bezlepková vánočka (mazanec)

(recept na klasickou vánočku, jen BLP varianta)


Ingredience

½ kg mouky Schär Mix B (můžeme smíchat s cca 100g pohankové mouky Extrudo)
15 dkg cukru moučka
BLP vanilkový cukr
BLP prášek do pečiva
5 dkg droždí Fala
špetka soli
muškátový oříšek
200-250 ml mléka
10 dkg tuku Hera
2 vejce (celá)
1 tučný tvaroh ve vaničce
50 ml rumu
rozinky, mandle, ořechy podle chuti


Postup


Příprava těsta

     Ohřejeme mléko, aby bylo teplé (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme půl lžičky cukru krystal. Promícháme a necháme vzejít kvásek (tzn., že droždí začne „pracovat“). Mezitím smícháme všechny sypké suroviny (mandle, rozinky a ořechy zatím ne). Přidáme vejce, tvaroh, Heru a kvásek. Robotem či ručně pořádně prohněteme, nejprve na malé otáčky, potom rychleji. Až je těsto vláčné a nelepí se na mísu, přidáme rozinky a mandle. Ještě trochu prohněteme.

     Těsto necháme v míse, posypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě pořádně prohněteme rukama, otáčíme o 90 stupňů a od kraje hněteme. Poté jej rozdělíme na 9 stejných dílů. Podle toho, jak je lepivé, podsypeme si na vále lehce moukou.


Pletení vánočky

     Nejprve si vyválíme 4 prameny a spleteme základ vánočky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutkem (díky tomu se nám 3 vrstvy vánočky pěkně propojí. Poté vyválíme další 3 prameny a spleteme do „copanu“. Přendáme na plech a opět potřeme žloutkem. Z posledních dvou pramenů smotáme vrchní patro vánočky a opět přendáme na plech. Celou vánočku důkladně potřeme zbylým žloutkem. Vánočku zpevníme alespoň 6 špejlemi, aby se nám nerozjela. Ještě potřeme vajíčkem, aby nikde nezbylo suché místečko. Když jsem se učila plést vánočku, inspirovala jsem se videem, odkaz zde (od uživatele Světluška 98, zdroj – youtube.com).


Pečení

     Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220°C. Pak snížíme teplotu na 175°C a pečeme ještě asi 25 minut. Pokud by se vánočka připalovala, přikryjeme jí alobalem a pečeme dál. Špejlí zkusíme, zda je vánočka hotová (špejle je po vytažení suchá). Vánočku necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme se do ní pustit.


Tip pro vyšší vláčnost (od Lenky Jurečkové Školové)

     Troubu předehřejeme na 230°C, na dno trouby dáme plech s 2dcl horké vody a vánočku pečeme 10 minut. Poté stáhneme teplotu na 180°C, vyndáme plech s vodou a pečeme ještě asi 30 minut.


04.12.2016 + 08.04.2017

Letošní první bezlepková vánočka + Velikonoční mazanec | Naše fotky z pečení

Zapálili jsme 2. adventní svíčku a upekli letošní první bezlepkovou vánočku. Povedla se nám 😉 Co myslíte?

Bezlepková vánočka | Bezlepkové recepty
Fotka, aby byla vidět struktura – škoda, že se nedá vyfotit vůně a chuť 😉


 Dobré chutnání bez povídání 🙂


     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


 Poslední aktualizace dne 04.12..2016, Změna: Přidán tip pro vyšší vláčnost od Lenky Jurečkové Školové + fotky první nedělní bezlepkové vánočky.

(5784)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


1) Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


2) Podpořte nás finančně  -  i 50 Kč nám pomůže dělat věci lépe

Platba kartou on-line prostřednictvím GoPay (česká) nebo Paypal.

Podpora na provoz stránek | Podpora | GoPay Podpora na provoz stránek | Podpora | PayPal

3) Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!

Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkáníZdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) Dovolenou s bezlepkovou stravou

Dovolená s bezlepkovou stravou | Pro bezlepkáře | Pro celiaky | BLP


4) 100% přírodní deodorant - krystal (šetrné a účinné)

Krystal deo | 100% přírodní | Šetrné přesto účinné | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!